Китай е готов активно да насърчава сътрудничеството с Русия по цялата

...
Китай е готов активно да насърчава сътрудничеството с Русия по цялата
Коментари Харесай

Китай укрепва всеобхватно сътрудничеството с Русия

Китай е подготвен интензивно да предизвиква съдействието с Русия по цялата верига за произвеждане на сила. Това съобщи в четвъртък китайският външен министър Ван И по време на среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров, оповестява ТАСС.

" Китайската страна е подготвена да ускори още повече взаимосвързаността с съветската страна, интензивно да предизвиква съдействието в енергийния бранш по цялата индустриална верига в горния, междинния и надолу по веригата (проучване, произвеждане, придвижване и пречистване на петрол ".

По-рано руският дипломат в Китай Андрей Денисов сподели, че сътрудничеството сред Русия и Китай в енергийния сектор е надълбоко и многостранно, в това число в региона на новите енергийни източници, възобновимите енергийни източници, а съдействието се развива в региона на преработката на енергийни първични материали. Според него това дава съображение да се каже, че между Русия и Китай е основан самобитен енергиен съюз - необятна стратегия за многостранно съдействие в региона на енергетиката.

Според Ван И Китай и Русия са за нормализиране на придвижването на артикули и хора сред двете страни.

" Двете страни би трябвало да засилят консенсуса по отношение на битката с пандемията, да засилят взаимното доверие, да засилят ограниченията за връзки, да предотвратят разпространяването на епидемията през границата и да обезпечат естественото придвижване на хора и комерсиалния продан и да предизвикват устойчивите и дълготрайни развиване на двустранното бизнес съдействие ", сподели той.

През 2020 година заради пандемията и наложените ограничавания търговията сред Русия и Китай понижа с 2,9% до $107,76 милиарда

Според Главната митническа администрация на Китай през 2021 г. обемът на търговията сред Русия и Китай възлиза на 146,88 милиарда $, което е с 35,8% повече на годишна база.

Пекин схваща и поддържа позицията на Москва в договарянията с Вашингтон и НАТО по въпросите на сигурността, сподели китайският външен министър,

" Руската страна описа за последните развития в връзките със Съединени американски щати и НАТО, като акцентира кардиналната позиция, че сигурността е неделима. Китай показва своето схващане и поддръжка за това ", сподели той.

Според Ван И съвместният отговор на Пекин и Москва на общите провокации и опасности става още по-ефективен.

" Увереността на двете страни в защитата на общите ползи става още по-силна, резултатите от насърчаването на взаимноизгодното съдействие са още по-богати, а ограниченията за противодействие на рисковете и провокациите са още по-ефективни ", сподели още министърът.

Както уточни Ван И, в момента съдействието сред Китай и Русия открива нови благоприятни условия за развиване.

Той означи също, че Китай е подготвен да си сътрудничи с Русия за по-нататъшно задълбочаване на другарството и всеобхватното стратегическо партньорство и съдействие сред двете страни, обезпечаване на интернационална правдивост и безпристрастност в интерес на народите на двете страни и на целия свят.

Ван И и Сергей Лавров също координираха позиции по Украйна, Афганистан, Северна Корея и други международни и районни въпроси от съвместен интерес.

" Страните свериха своите часовници и съгласувани позиции по съдействието в границите на БРИКС, по обстановката в Украйна, Афганистан, Корейския полуостров, както и по други интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес ".

Освен това Китай и Русия са за съгласуване на действията на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) и на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКБ) и взаимна поддръжка за нормализиране на обстановката в Афганистан.

" И двете страни се съгласиха с развиването на съгласуваност и съгласуваност сред ШОС и ОДКБ и поддържаха взаимното поощряване на мира и стабилността в Афганистан ", се споделя в обявата.

В документа се споделя още, че Пекин и Москва са се договорили да задълбочат сътрудничеството в рамките на ШОС, БРИКС, Организация на обединените нации и във формат Русия-Индия-Китай.

Страните са ангажирани със взаимната поддръжка на районната и интернационалната сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР